top of page

Emeklilikten sonra atlet oldu 200 madalya kazandı

ayşe efe (5).png

Ayşe Efe

14 May 2024

40 yıl süren hemşireliğin ardından kendisini spora adadı, 14 yıldır maraton koşuyor. 73 yaşında; kendi yaş grubunda rakibi olmayan Aysel Yıldız, spora profesyonel olarak 60 yaşında dahi başlanabileceğini gösterdi. 200’e yakın madalyası, 60 kupası var. 2019 yılında ağır bir hastalık geçiren Yıldız, sporun kendisini iyileştirdiğini belirterek, “Koşmak beni hayatta tuttu, her sabah antrenmana çıkarken kendimi özgür bir kuş gibi kanatlanmış hissediyorum” dedi.



1951 Merzifon doğumlu Aysel Yıldız, 40 yıl süren hemşireliğinin ardından emekli olduktan sonra spora başladı. 60 yaşındayken ilk defa katıldığı 4 kilometrelik koşusunda kendi yaş grubunda birinci olunca, o gün maraton serüveni başladı. 2019 Avrupa ve Dünya Şampiyonası’na hazırlanırken kolon kanseri teşhisi konulan Yıldız, “Kanser sürecinde sporla motivasyon sağladım, koşmak beni hayatta tuttu. Her sabah antrenmana çıkarken kendimi özgür bir kuş gibi hissediyorum” dedi. 200’e yakın madalya ve 60 kupa kazanan Yıldız, Türkiye ve Balkan rekorları kırdı.


“60 yaşında cesaretimi topladım, spora tutundum”

Emekli olduktan sonra bir hobi arayışına giren Aysel Yıldız, her sabah yaptığı yürüyüşlerinden edindiği merakla katıldığı ilk koşusunda birinci oldu. Başarısından cesaret kazanan Yıldız, koşmaya o gün karar verdiğini söyledi. Spor hayatına profesyonellerle devam etmek için İzmir Masterler Atletizm Kulübü’ne kaydolduktan sonra antrenör eşliğinde çalışmaya başladı. Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Arnavutluk’ta Türkiye’yi temsil eden Yıldız, Balkanlar’da şampiyonluk kazandı. Antrenmanları sırasında halsizlik ve kan değerlerinin düşmesi şikayetiyle doktora giden Yıldız’a üçüncü derece kolon kanseri teşhisi kondu.

“İlk endişem koşamamaktı”

Aysel Yıldız hastalık sürecini, “Kanseri öğrendiğimde aklıma ilk gelen bir daha koşamama ihtimalimdi. Böyle bir şey olabilir mi? Herkesin aklına farklı birşey gelir. İnsanlar ölümü ya da yaşamayı düşünür. Benim aklıma ‘Koşamayacak mıyım?’ endişesi düştü” sözleriyle anlattı.

Tedavinin yoğun dönemlerinde dahi yürümeyi bırakmadığını söyleyen Aysel Yıldız şöyle konuştu:

Kemoterapi sırasında dahi yürümeye devam ettim. Dışarıya çıkmadığım zamanlarda da evin içinde her gün yarım saat yürüdüm. Tedavim bittikten 2 ay sonra yeniden antrenmanlara başladım. Bir yıl sonra rutin kontrollerimde kanserin akciğere metastaz yaptığını öğrendim. Tekrar ameliyat ve kemoterapi gerekti. Koşmaya olan tutkum sancılı rahatsızlığımda bile acımı hafifletti. Ardından rekorlar peş peşe geldi. Sağlığımı da yarışları da kazandım. 2023’te Türkiye ve Balkan Şampiyonaları’nda, yarı maraton ve maratonlar olmak üzere 7 rekor kırdım. Kendi yaş grubumda Türkiye birincisi oldum. Doktorlar da koşmanın bana iyi geldiğini söyledi.

“Ailem beni desteklediği için çok şanslıyım”

Yıldız; eşi, 2 çocuğu ve torununun desteğini hep hissettiğini vurguladı:

Ailem spor konusunda beni hep desteklediği için şanslı hissediyorum. Eşimle birlikte spor yapmaktan da büyük keyif alıyoruz. Kendimi stresli hissettiğimde eşim Ferhan, ‘Biraz koş gel, daha iyi olacaksın’ diyerek teşvik ediyor. Beni iyi tanıyor.



“Yenilenmek için üniversiteye başladık”

Hayat boyu öğrenme faaliyetleri kapsamında 60 yaş ve üzeri bireylere kurs, eğitim, seminer ve diğer faaliyetleri ulaştıran Ege Üniversitesi’nin ‘3. Yaş Üniversitesi’ programına başladığını da belirten Yıldız, “Eşimle birlikte haftanın 4 günü üniversitedeyiz. Derslere katılmanın yanı sıra; yoga, halk oyunları, koro gibi diğer etkinliklerle de sosyalleşmiş oluyoruz. Aslına bakarsanız yenileniyoruz” dedi.

Aktif yaşamanın öneminin altını çizen Yıldız şunları söyledi:

Çok iyi bildiğimizi düşündüğümüz şeyler bile zamanla değişmiş. Biz de eğitimimiz sırasında bunlara uyum sağlıyoruz. Katılım oldukça yoğun ve herkese tavsiye ediyorum. Hayat devam ediyor, dışarıda hayat çok güzel. Bizim henüz 2. senemiz. Kısmet olursa seneye mezun oluyoruz, kep atacağız.

bottom of page