top of page

“Türkiye’de çalışırken ölen çocuklar var”

ayşe efe (5).png

Ayşe Efe

23 Ara 2022

İşçi Sağlığı Güvenliği Meclisi üyesi Özgür Hüseyin Akış, TÜİK’in çocuk işçilerle ilgili paylaştığı istatistiklerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Çocuk işçilerin pek çoğu verilerde yer almıyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) çocuk işçilerle ilgili yayınladığı son verilere göre Türkiye’de 720 bin çocuk işçi çalıştığı saptadı. İşçi Sağlığı Güvenliği Meclisi’nin yayınlamış olduğu verilerde ise son 10 yılda en az 616 çocuğun çalışırken öldüğü belirtildi. TÜİK Çocuk İşgücü 2019 verilerinin yalnızca Ekim-Aralık aylarını kapsadığına işaret eden Akış, “Yazın çalışan çocuklar verilerde yer almadığı için istatistikler doğru değil; bu hesapta yazın tarlada çalışan, staj yapan, evde hasta bakan, sanayide çalışan, mendil satan, karton toplayan öğrenciler ya da mülteci çocuklar yok.” ifadelerini kullandı.



“TÜİK istatistikleri doğru verileri yansıtmıyor”

 

TÜİK Çocuk İşgücü 2019 verilerinin yalnızca Ekim-Aralık aylarını kapsadığına işaret eden Akış, “Yazın çalışan çocuklar verilerde yer almadığı için istatistikler doğru değil; bu hesapta yazın tarlada çalışan, staj yapan, evde hasta bakan,  sanayide çalışan, mendil satan öğrenciler ya da mülteci çocuklar yok.” ifadelerini kullandı. Birçok çocuk işçinin yok sayıldığını vurgulayan Akış, “Temel sebep Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum, çocuklar okula gidemiyor ve mecburen çalışmak durumunda kalıyorlar” dedi.





“Çocukların işyerinde olması ailelerin tercihi değil”

Ekonomik durumlarından dolayı çocuklarını çalıştırmak zorunda kalan ailelere dikkat çeken Akış, “Bir asgari ücretlinin aldığı maaşla evini geçindirebilmesi mümkün değil. Çocuklarını okula gönderebilmesi mümkün değil. Bunun doğal sonucu olarak çocuklar hayatta kalmak için çalışmak zorundalar.” dedi. Akış, çocukların iş yerlerinde az ücretle güvencesiz çalışmak durumda kalmalarına ve bunun sonucu olarak çocukların hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıpranma yaşadığını belirtti. Akış, “Toplumda bunun sebebinin ailelerin tercihi olduğuna dönük bir algı yaratılmak isteniyor. Hayır, bu ebeveynlerin tercihi değil. Bu içinde bulunduğumuz kar odaklı kapitalist sistemin bir dayatmasıdır. Biz samimiyetle çocuk işçi problemiyle mücadele edebilmek için önce yoksulluğu ortadan kaldırmalıyız” sözlerini ekledi.




“Son on yılda 600’den fazla çocuk çalışırken öldü”

İş Sağlığı Güvenliği Meclisi Çocuk İş Cinayetleri Raporu son 10 yılda en az 616 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiği kaydetti. Çocukların ölümüne sebep olan temel üç faktör belirtildi. Bunların başında yüzde 28 ile trafik kazası, yüzde 17 zehirlenme ve boğulma, yüzde 13 ezilme ya da göçük altında kalma sıralandı. Çocuk işçi ölümlerinin en çok rastlandığı şehir 48 ölümle Şanlıurfa oldu. Tespit edilen ölümlerde cinsiyet dağılımı 96 kız, 520 erkek iken bu çocukların 70’inin göçmen/mülteci olduğu açıklandı. Akış, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Çalışma Bakanlığı’nın ‘çocuklar ağır işlerde çalıştırılmamalıdır’ denetimine işaret ederek, “Bu durum çocuk işçiliğini meşrulaştırıyor. Evet, ağır işlerde çalışmasınlar. Farklı bir işte mi çalışsınlar? Çocuklar hangi sektörde çalışırsa bu düzen haklı olur? Uluslararası yasalar var, Türkiye de bu yasaların bir tarafı. Türkiye bunun bir imzacısı fakat uygulayıcısı değil” diye konuştu.


“Çalışan mülteci çocukların verilerde olmaması iktidarın ayıbıdır”

TÜİK Çocuk İşgücü Anketi sonuçlarında mülteci çocukların yer almamasını eleştiren Akış, “Bugün mülteciler Türkiye işçi sınıfının bir parçası olmuştur. Mülteci çocuk işçiler bugün Türkiye’de, Türkiye vatandaşlarının çocukları gibi sokaklarda, tekstil sektöründe, inşaat sektöründe ucuz işgücü olmuşlardır. Bunun nedeni de yine yoksulluktur. Mülteciler de yoksuldur. Ve çocuk işçi olarak verilerde yer bulmaması, Türkiye iktidarının ayıbıdır” diyerek sözlerini bitirdi.


https://fikrimizce.com/turkiyede-calisirken-olen-cocuklar-var/

bottom of page