Ayşe Efe
17 Şub 2023
Deprem bölgesinde hırsızlık ve yağma iddiasıyla yakalanan kişilere uygulanan şiddet görüntüleri tepki çekiyor. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Gökhan Bulut, toplumsal adalet anlayışının yanlış yönlendirildiğini ve bu tür görüntülerin şiddeti meşrulaştırdığını söyledi.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, bölgede gerçekleşen hırsızlık ve yağma olaylarında yakalanan kişilere güvenlik güçleri tarafından uygulanan şiddet görüntüleri sosyal medyada yaygın olarak paylaşıldı. Bu paylaşımların yayılmasının tehlikeli olduğunu söyleyen Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Gökhan Bulut, “Acı ve öfke kanalize olacağı hedefler ararken, yağma ve hırsızlık görüntüleri öfkenin şiddetini artırıp hedefini rastgele kişilere çevirebilir” dedi. Devletin toplumsal adalet için güven vermediğini, toplumda depremin neden olduğu yıkımın gerçek sorumlularının hukuk önüne çıkarılması umudunun da az olduğunu belirten Bulut, şunları ifade etti:
“Nitekim sosyal medyaya yağmacıların dövülerek öldürüldüğü iddia edilen görüntüler de düşmeye başladı. Bu durum insanların davranışlarını olumsuz olarak etkileyebilir. Yaşadığımız yıkımın neden olduğu psikoloji de eklendiğinde toplumda bu faillere karşı linç riskinin arttığı görülmeli. İçinde bulunduğumuz koşullarda bu tür görüntüler çarpan etkisiyle yayılır. O nedenle bu tür görüntülerin yayımlanmaması gerekir.”
“Kolluk kuvvetlerinin şiddet görüntüleri meşrulaştırıcı olur”
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim elemanı Dr. Gökhan Bulut, sosyal medya platformlarında paylaşılan hassas içerikli görüntüler için “Caydırıcı değil aksine teşvik edici rol oynama ihtimali var” dedi. Bulut, bu tür görüntülerin ‘suçluların cezalandırılması’ şeklinde algılanarak daha geniş kitlelere yayılma riski taşıdığını belirterek, şunları söyledi:
“Devletin resmi kolluk güçlerinin fiziksel muameleleri de halk arasında bu tür şiddet girişimlerini meşrulaştırır ayrıca. Bu da yaygınlaşmayı artıracak bir etkendir. O nedenle adalet anlayışının yeniden tesis edilmesi, kolluk güçlerinin yetki ve görevlerini aşmalarının engellenmesi, benzeri görüntülerin yaşanmaması için tedbirlerin alınması gerekir.”
“Yapılması gereken, bu tür olayların yaşanmasının engellenmesidir”
Dr. Gökhan Bulut, “Sosyal medyada hem çok sayıda görüntü olduğunu ve bunların çok hızla yaygınlaştığına dikkat çekerek, “ Bunlara tek tek erişim yasağının getirilmesi oldukça zor hatta bu koşullarda mümkün değil. Engellenmesinin yolunun topyekûn bant daraltması olduğu görülüyor. Bant daraltması uygulandı. Bu tekrar artırılabilir ancak bu da ifade ve basın özgürlüğünün kısıtlanması hatta yaşamsal haberleşmenin aksaması sonucunu bir kez daha doğrurur. Yapılması gereken şey bu tür olayların yaşanmamasına çalışmaktır ve bunun da sorumluluğu hepimize düşüyor.”
Bakan Bozdağ açıkladı: 75 olayda 57 tutuklama
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından bölgeden gerçekleşen hırsızlık ve yağma olaylarına ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptığı açıklamada, "75 olayda 64 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 57'si tutuklandı, 7 şüpheli hakkında adli kontrole hükmedildi" dedi. Asayiş sorunlarıyla ilgili bilgiler bölgede görülürken sosyal medyada yağmaya katıldığı iddiasıyla bazı insanlara fiziksel şiddet uygulanan görüntüler yayımlanmaya devam ediyor.