Ayşe Efe
30 Oca 2023
Çorum Çölyak Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Azak çölyak hastalığı ile ilgili çalışmalarını ve görüşlerini paylaştı.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne göre Türkiye’de Çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde 1 ila binde 3 arasında değişmekte olup 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası olduğu tahmininde bulunuldu. Sağlık Bilgi Sistemlerinden elde edilen verilere göre Türkiye'de tanı konan çölyak hastalığı sayıları 2022 yılı sonu itibari ile 154.027 olarak belirlendi.
“Şu anda tedavi için kullanılabilecek ilaç yok”
Çorum Çölyak Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Azak hastalığın tedavisiyle ilgili “Hastalığın tedavisine yönelik ilaç çalışmaları vardır ancak bunlar genelde faz 2 seviyesindedir. Şu anda tedavi için kullanılabilecek ilaç yoktur.” ifadelerini kullandı. Hastalığın bilinen tek tedavisinin “ömür boyu uygulanması gereken glutensiz diyet” olduğunu vurgulayan Azak, tedavi vaadiyle satışa sunulan ilaçlara itibar edilmemesi gerektiğinin de altını çizdi.
“Çölyak hastalarının damgalanmadan korunmaları için gerekli destek sağlanmalı”
Dr. Azak görüşlerinde hastalığa karşı farkındalık ve tedavi çalışmaları için “Dul veya boşanmış olanlar, eğitim seviyesi düşük olanlar ve ev hanımları gibi hastalık açısından dezavantajlı gruplar sosyal açıdan ve maddi açıdan desteklenmelidir. Bu konuda öncelikle çölyak hastalarına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aylık verilen cüzi ücretlerin artırılması gerekmektedir. Çölyak hastalarının sosyal alanda daha fazla yer alabilmeleri ve onların damgalanmadan korunmaları için gerekli destekler verilmeli ve halka yönelik eğitimler yapılmalıdır. Çölyak hastalarının yer aldığı ailelerin desteklenmesine yönelik politikalar üretilebilir. Valilikler, belediyeler, çölyak dernekleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, üniversiteler, Milli, Eğitim Bakanlığı İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı gibi birçok kurum çölyak hastalarına yönelik programlar yürütmelidir. Özellikle valilik ve belediye gibi yerel yönetimler glütensiz un ve ekmek gibi temel ihtiyaçların üretimini sağlamalı ve glütensiz yiyeceklerle beraber bunların sunumunun yapılabileceği mekanlar oluşturmalıdır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı maddi imkanı olmayan çölyak hastalarına glütensiz ürün ve maddi destek yapmalıdır. Milli, Eğitim Bakanlığı ve üniversiteler çölyak hastası olan öğrencilerin yiyecek ve yurt sorunlarını çözmeli ayrıca çölyak farkındalığı için eğitim faaliyetlerine önem vermelidir. Çölyak ile ilgilenen sivil toplum kuruluşları ile Sağlık Bakanlığı’nın iletişimi artırılmalı ve bu dernekler bakanlıkların programlarına paralel hareket etmelidir. İçişleri Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ile iş birliğine giderek onlara destek olmalı ve birlikte çölyak hastalarının yaşam şartlarını kolaylaştıracak hükümet politikaları belirlenmelidir.” önerilerinde bulundu.
“Hastaların glütensiz ürünlere ulaşamadığı için semptomlarının arttığına şahit oluyoruz”
Dr. Azak, Çorum Çölyak Derneği ile iletişimde olan bazı hastaların glütensiz ürünlere ulaşamadığı için semptomların arttığına zaman zaman şahit olduklarını dile getirdi. Dernek olarak gerekli desteği sağlamaya çalıştıklarını ekleyen Dr. Azak, “Derneğimiz kurulmadan önce ürün çeşitliliği ve bunların satıldığı işletmeler çok azdı. Bunlar zamanla gelişti ve sayıları arttı. Çorum Çölyak Derneği yönetimi olarak toplumda çölyak hastalığı farkındalığı oluşturacak çalışmaların ve çölyaklılara maddi imkan sağlayacak uygulamaların artırılmasını istiyoruz” dedi.
https://www.dusuncehaber.com/haber/bu-hastaligin-tedavisi-icin-kullanilabilecek-ilac-yok-406